Szachownica moich marzeń
Hejka :)
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na szachownicę wg ZSGH Toruń.
SZACHOWNICA
Składniki biszkopt ( na jedną babkę ) :
* 8 jaj
* Mąka 650 325 g
* Cukier kryształ 300 g
* Olej/ woda 13 łyżek
* Kakao 10 g
* Proszek do pieczenia 15 g
Przygotowanie :
Ubić białka na sztywno , dodawać stopniowo cukier, żółtka i olej z wodą. Przesiać 2 razy mąkę z proszkiem do pieczenia a na ciemną babkę razem z kakao.
Wysmarować keksówki tłuszczem i położyć papier
Przelać ciasto do keksówek i piec ok 30 minut w 160*
WYKONANIE SZACHOWNICY :
BUDYŃ WŁASNY :
* Cukier 150 g
* Mąka pszenna 125 g
* Aromat waniliowy pół
* Mleko 0.5 l
Mleko zagotować z cukrem , zrobić zawiesinę z 1/3 mleka i mąki na koniec dodać aromat waniliowy.
- MASA BUDYNIOWA
Składniki :
* 1 opak budyniu waniliowego
* 250 g masła
* 125 g margaryny
* Cukier do budyniu
* Aromat waniliowy ( wg uznania) jak robimy budyń kupny
Przygotowanie :
Ugotować budyń i ostudzić , tłuszcz ubić na puszystą masę z dodatkiem aromatu waniliowego i stopniowo dodawać ostudzony budyń.
- POLEWA :
* kakao 10g
* cukier 150g
* margaryna 150g
* odrobina wody
Przygotowanie :
W garnku na małym ogniu rozpuścić margarynę z cukrem i kakao do powstania polewy.
- WYKOŃCZENIE :
Babki pokroić wzdłuż na pół i ułożyć w formie szachownicy przy tym górną babkę położyć górą do dołu. "Przykleić" babki masą budyniową , posmarować masą całą babkę i polać polewą.
SMACZNEGO ;*
INSTAGRAM : marykatelaura
Zdjęcia : Canon G7x
Miłego dnia ;*
marykatelaura
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na szachownicę wg ZSGH Toruń.
SZACHOWNICA
Składniki biszkopt ( na jedną babkę ) :
* 8 jaj
* Mąka 650 325 g
* Cukier kryształ 300 g
* Olej/ woda 13 łyżek
* Kakao 10 g
* Proszek do pieczenia 15 g
Przygotowanie :
Ubić białka na sztywno , dodawać stopniowo cukier, żółtka i olej z wodą. Przesiać 2 razy mąkę z proszkiem do pieczenia a na ciemną babkę razem z kakao.
Wysmarować keksówki tłuszczem i położyć papier
Przelać ciasto do keksówek i piec ok 30 minut w 160*
WYKONANIE SZACHOWNICY :
BUDYŃ WŁASNY :
* Cukier 150 g
* Mąka pszenna 125 g
* Aromat waniliowy pół
* Mleko 0.5 l
Mleko zagotować z cukrem , zrobić zawiesinę z 1/3 mleka i mąki na koniec dodać aromat waniliowy.
- MASA BUDYNIOWA
Składniki :
* 1 opak budyniu waniliowego
* 250 g masła
* 125 g margaryny
* Cukier do budyniu
* Aromat waniliowy ( wg uznania) jak robimy budyń kupny
Przygotowanie :
Ugotować budyń i ostudzić , tłuszcz ubić na puszystą masę z dodatkiem aromatu waniliowego i stopniowo dodawać ostudzony budyń.
- POLEWA :
* kakao 10g
* cukier 150g
* margaryna 150g
* odrobina wody
Przygotowanie :
W garnku na małym ogniu rozpuścić margarynę z cukrem i kakao do powstania polewy.
- WYKOŃCZENIE :
Babki pokroić wzdłuż na pół i ułożyć w formie szachownicy przy tym górną babkę położyć górą do dołu. "Przykleić" babki masą budyniową , posmarować masą całą babkę i polać polewą.
SMACZNEGO ;*
INSTAGRAM : marykatelaura
Zdjęcia : Canon G7x
Miłego dnia ;*
marykatelaura
Komentarze
Prześlij komentarz