Drożdżówki z jeżynami
Hejka :)
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na drożdżówki...
Składniki :
* 80 g masła
* 60 ml mleka
* 12g drożdży świeżych
* 2 szklanki mąki pszennej
* ¼ szklanki cukru
* ¼ łyżeczki soli
* 1 jajko
* 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
* Mąka ziemniaczana
* 1 jajko do posmarowania jeżyn
^ Kruszonka
* 100 g mąki pszennej
* szczypta soli
* 70 g cukru
* 70 masła zimnego
Przygotowanie :
1. Zrobić rozczyn z rozpuszczonego masła, ciepłego mleka (35*), łyżki mąki i cukru oraz drożdży
2. Po 15 minutach dodać resztę składników i wyrabiać ciasto
3. Zostawić w lodówce na 2 dni (W lodówce nie może panować temperatura niższa niż 6 stopni)
4. Przed kontynuacją odstaw ciasto na około godzinę
5. Jeżyny obsyp w mące ziemniaczanej dzięki czemu nie puszczą soku
6. Z ciasta formować bułeczki i odstawić na 20 min
7. W wyrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienie dodać owoce i posypać kruszonką
8. Piec 25 minut w 180*
Polecam <3
Laura,
Instagram : marykatelaura
Komentarze
Prześlij komentarz