Jagodzianki 24'
Hejka :)
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na Jagodzianki...
Składniki :
* 80 g masła
* 60 ml mleka
* 12g drożdży świeżych
* 2 szklanki mąki pszennej
* ¼ szklanki cukru
* ¼ łyżeczki soli
* 1 jajko
* 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
* Mąka ziemniaczana
* 1 jajko do posmarowania jagodzianek
^ Kruszonka
* 100 g mąki pszennej
* szczypta soli
* 70 g cukru
* 70 masła zimnego
Przygotowanie :
1. Zrobić rozczyn z rozpuszczonego masła, ciepłego mleka (35*), łyżki mąki i cukru oraz drożdży
2. Po 15 minutach dodać resztę składników i wyrabiać ciasto
3. Zostawić w lodówce na 2 dni (W lodówce nie może panować temperatura niższa niż 6 stopni)
4. Przed kontynuacją odstaw ciasto na około godzinę
5. Jagody obsyp w mące ziemniaczanej dzięki czemu nie puszczą soku
6. Ciasto podziel na 9 identycznych części. Każdą rozwałkuj na duży placek, o średnicy około 13 cm. Każdy placek przełóż do miseczki lub kokilki. Ułóż na nim 3 – 4 łyżki jagód, uklepując dokładnie. Przeciwległe dłuższe boki nałóż na siebie, zlepiając. Następnie końcówki ciasta zawiń do środka i zlep je ich bocznymi krańcami, tak by przykryły końcówki, wchłaniając je w ciasto.
7. Zawinięte jagodzianki połóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 – 2 h, do wyrośnięcia
8. W międzyczasie zrób kruszonkę
9. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj jajkiem
10. Piec 25 minut w temp 200*
11. Ostudzone jagodzianki ozdobić lukrem
Polecam <3
Laura,
Instagram : marykatelaura
Komentarze
Prześlij komentarz