Jagodzianki 24'

  Hejka :)

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na Jagodzianki...


Składniki :

80 g masła

* 60 ml mleka 

* 12g drożdży świeżych

* 2 szklanki mąki pszennej

* ¼ szklanki cukru

* ¼ łyżeczki soli

* 1 jajko

* 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

* Mąka ziemniaczana 

* 1 jajko do posmarowania jagodzianek

^ Kruszonka

* 100 g mąki pszennej

* szczypta soli

* 70 g cukru

* 70 masła zimnego

Przygotowanie :

1. Zrobić rozczyn z rozpuszczonego masła, ciepłego mleka (35*), łyżki mąki i cukru oraz drożdży

2. Po 15 minutach dodać resztę składników i wyrabiać ciasto

3. Zostawić w lodówce na 2 dni (W lodówce nie może panować temperatura niższa niż 6 stopni)

4. Przed kontynuacją odstaw ciasto na około godzinę

5. Jagody obsyp w mące ziemniaczanej dzięki czemu nie puszczą soku

6.  Ciasto podziel na 9 identycznych części. Każdą rozwałkuj na duży placek, o średnicy około 13 cm. Każdy placek przełóż do miseczki lub kokilki. Ułóż na nim 3 – 4 łyżki jagód, uklepując dokładnie. Przeciwległe dłuższe boki nałóż na siebie, zlepiając. Następnie końcówki ciasta zawiń do środka i zlep je ich bocznymi krańcami, tak by przykryły końcówki, wchłaniając je w ciasto. 

7.  Zawinięte jagodzianki połóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 – 2 h, do wyrośnięcia


8. W międzyczasie zrób kruszonkę

9. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj jajkiem

10. Piec 25 minut w temp 200* 

11. Ostudzone jagodzianki ozdobić lukrem




Polecam <3

Laura,

Instagram : marykatelaura

Komentarze

Popularne posty